Ανακοινώθηκε το πολυαναμενόμενο νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε δήμους που θα αφορά σε 35.000 ανέργους. Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ δεν αναμένεται να έχει αλλαγές στα βασικά κριτήρια συμμετοχής.

Το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, θα δίνει προτεραιότητα σε μακροχρόνια ανέργους και άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επανένταξης στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους θα απευθύνεται σε ανέργους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα επανένταξης στην αγορά εργασίας (μακροχρόνια άνεργοι) και ιδίως σε αυτούς που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Τα βασικά καινοτόμα στοιχεία του νέου προγράμματος αφορούν στην αποκλειστική του στόχευση σε αδύναμες ομάδες της αγοράς εργασίας, την ολοκληρωμένη διάρθρωση και το θετικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.

Η απασχόληση διάρκειας 8 μηνών, η οποία σε καμία περίπτωση – όπως εξάλλου ισχύει για όλα τα ενεργητικά προγράμματα απασχόλησης ανέργων σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα – δεν θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των συμμετεχόντων φορέων, θα πραγματοποιηθεί σε στοχευμένα έργα των Δήμων και Φορέων που θα αποσκοπούν κατά βάση στη βελτίωση της καθημερινότητας σε τοπικό επίπεδο, όπως ενδεικτικά, τη συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους, την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.